Sosyal Adalet

2013 bütçe planı ve emek meselesi

 

AKP hükümetinin 2013 yılı programı 23 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Programın “İstihdamın Arttırılması” başlıklı bölümünde emekçilere karşı nasıl bir strateji izleneceği ayrıntılı şekilde yer almış. Burada yer alan hususların çoğu daha önce çeşitli vesilelerle gündeme getirilmiş veya bir kısmı aslında fiilen uygulamada olan ancak artık yasal kılıf uydurularak daha etkili ve yaygın kullanılması hedeflenen çalıştırma biçimleri…

Kuşkusuz programın emek siyasetine ilişkin bölümünün anahtar kavramı “esnek” çalıştırma.

Her ne kadar “Temel Amaç ve Hedefler” bölümünün girişinde istihdam stratejisinde “…esneklik ve güvence arasındaki dengenin sağlanacağı…” ifade edilmişse de yapılacak işlerin tek tek anlatıldığı “Politika Öncelikleri ve Tedbirleri” başlıklı bölümde “güvence”den hiç bahsedilmezken neredeyse her cümle esnek çalıştırmayla başlıyor.

Programda esnek çalıştırmaya o kadar temel bir önem atfediliyor ki, “Makro Ekonomik İstikrarın Kalıcı Hale Getirilmesi” başlığı altında ele alınan tedbirlerin başında “istihdam piyasasında esnekliği artıracak” uygulamalar gelmektedir.

Politika Öncelikleri ve Tedbirleri bölümünde; “İşgücü piyasasındaki katılıklar giderilecek ve esnek çalışma yaygınlaştırılarak hayata geçirilecektir” denilmekte ve pratik olarak yapılacaklar şöyle sıralanmaktadır: “…evde çalışma, uzaktan çalışma, esnek zaman modeli, iş paylaşımı” yöntemlerine imkan sağlanacağı ve bu çalıştırma biçimlerinin yaygınlaştırılarak hayata geçirilmesinden bahsediliyor.Bunların neredeyse hepsi zaten yıllardır konuşulan ve bir kısmı fiilen hayata geçirilen uygulamalardır…

Program emekçilere karşı stratejisini belirlerken özellikle kadınlar ve gençleri hedef kitle olarak belirlemiş. Kadınların işgücüne katılımlarının arttırılması için esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılmasına, gençlerin ise özellikle staj dönemlerinin etkili kullanılması ve çalışırlarken eğitimli emek haline getirilmeleri için tedbirler alınmasına önem veriliyor.

AKP hükümeti kamu çalışanlarını da unutmamış programında. Kamu alanındaki istihdamdan bahsedilirken 6111 sayılı kanunla kamu sektöründe esnek çalışmanın yasal altyapısının hazırlandığının, dolayısıyla bu konuda da fiiliyata geçilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Kurumlarda personel yönetiminin yeniden ele alınması gerektiği, verimliliğin arttırılması için hizmet içi eğitimin güçlendirilmesi, performansa dayalı bir çalışma sistemi kurulması ve esnek çalıştırma uygulamaları için pilot kurumlar seçilip sonuçların değerlendirilerek tüm kurumlarda uygulamaya geçilmesi planlanıyor.

En önemlisi de son birkaç yıldır dilimize dolanmış olan Ulusal İstihdam Stratejisi’nden bahsedilmekte.

Programda “… bütüncül bir istihdam stratejisi”nin 2012 yılı sonuna kadar yürürlüğe konulmasının hedeflendiği ifade edilmektedir.

Programın emek stratejisine bütünlüklü olarak bakıldığında AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana süren uygulamalarıyla büyük bir uyum içerisinde olduğu söylenebilir.

2013 yılının dünya ekonomisinin krizinin ve Türkiye’yi biraz daha içine alarak devam edeceği öngörülerinin programa sinmiş olduğu görülmektedir.

Krizin veya etkilerinin devam ettiği bir süreçte yapılacak olan başkanlık seçimleri sürecinde Erdoğan’ın, uluslararası sermaye çevreleri gözündeki güvenilirliğini sürdürebilmesi için emeğin denetim altına alınmasını şart olarak gördüğü anlaşılıyor.

Tufan Sertlek

Dev Sağlık-İş Yönetim Kurulu

 

 

One thought on “2013 bütçe planı ve emek meselesi

  • SAYIN BAKANIMIZ BİLDİĞİNİZ GİBİ TOKAT SİGARA FABRİKASI TEKELİN DİĞER FABRİKALARI GİBİ ÖZELLEŞTİRİLDİ. BİZ DEVLETİN KADROLU İŞÇİLERİ OLARAK TEKELDE YİRMİ ÜÇ YIL VE DAHA FAZLA ÇALIŞTIK. 31 OCAK 2010 İTİBARİYLE YAPRAK TÜTÜN İŞLETMELERİNİN DE KAPATILMASIYLA BİRLİKTE 4C Lİ OLARAK DEĞİŞİK KURUMLARDA İSTİHDAM EDİLDİK. DOĞRU VE YA YANLIŞ HAKLI VE YA HAKSIZ FAZLA VEYA EKSİK DEVLETİN YASAL OLARAK BİZLERE TANIMIŞ OLDUĞU TAZMİNAT HAKKIMIZIDA ALDIK. ANCAK O GÜN DEN BU YANA BU TAZMİNATLARIMIZ BORÇLU OLANIN BORCUNA DEĞİLSEDE 4C Lİ OLARAK YARIDAN FAZLA AZALAN MAAŞLARINI TAKVİYE İÇİN KULLANILDI VE TÜKENDİ.
    ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARI GEREĞİ 43 YAŞINDA 45 YAŞINDA EMEKLİ EDİLEN TEKEL İŞÇİSİ KARDEŞLERİMİZ ŞU AN İÇİN ORTALAMA 1800 VE ÜZERİ MAAŞ ALMAKTALAR. BİZLERDE GENEL OLARAK PRİM VE HİZMET YILINI DOLDURMUŞ ANCAK 1999 DA ANASOL M HÜKÜMETİNİN GAYRİ HUKUKİ KADEMELİ EMEKLİLİK YASASINDAN DOLAYI EMEKLİLİK YAŞIMIZ 4 İLA 10 YIL ARASINDA UZAMIŞ BULUNMAKTADIR. NİTEKİM BANA 5 YIL VURMUŞ DURUMDA. TÜRKİYEDEKİ, İKTİDARINIZ DÖNEMİNDEDE DÜZELTİLEMEMİŞ GELİR DAĞILIMINDAN DOLAYI ÇALIŞAN KESİMLER ARASINDA SÜREKLİ HUSUMETLER, YAŞANMIŞTIR VE YAŞANMAYA DA DEVAM ETMEKTEDİR. BİR KAMU İŞÇİSİNİN ALDIĞI MAAŞI ÇOK BULAN MİLYONLARCA MEMUR VE ÜST DÜZEY BÜROKRAT OLDUĞU GİBİ MEMURLARIN BİR İŞ YAPMADIĞINI İDDİA EDEN BİNLERCE KAMU VE ÖZEL ŞİRKET İŞÇİSİ VARDIR. YİNE BU ÜLKEDE KAMU İŞÇİSİNİ VE MEMURUNU YATARAK PARA KAZANANLAR OLARAK GÖREN YÜZBİNLERCE SERBEST MESLEK ERBABI, ÇİFTÇİLER VE İŞ ADAMLARI MEVCUTTUR.
    SAYIN BAKANIM BEN ŞU AN İÇİN BİR KAMU KURULUŞUNDA MALUM 4C Lİ OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUM. SAYIN MALİYE BAKANIMIZIN DÜN AÇIKLAMIŞ OLDUĞU EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI OLAN 2040 LİRANIN ANCAK YARISINI ALABİLİYORUM. ÇÜNKÜ BEN BİR 4C ‘LİYİM YANİ KISMİ ZAMANLI ÇALIŞAN SÖZLEŞMELİ İŞÇİ VE MEMUR SAYILMAYAN GEÇİCİ PERSONELİM. 4C YE GEÇMEDEN KADROLU KAMU İŞÇİSİ İKEN 2010 OCAK AYI İTİBARİYLE ELİME GEÇEN ORTALAMA NET MAAŞ 1600 İLA 1780 TL ARASI İKEN ŞİMDİ BU YARIDAN FAZLA AZALTILMIŞTIR. DÖRT KİŞİLİK BİR NÜFUSA SAHİP BİRİ OLARAK (Kİ SADECE ÇALIŞAN BENİM )BU PARAYI DÖRDE BÖLDÜĞÜMÜZDE ORTALAMA 400 İLE 460 TL ARASI BİR MEBLAĞ DÜŞMEKTEDİR. O GÜNKÜ ŞARTLARDA HER HALÜKARDA ÇOCUKLARIMIZ HENÜZ LİSE ÇAĞINDA İDİLER. ŞİMDİLERDE ÜNİVERSİTEYE GİDECEK YAŞA GELDİLER VE PARAYA EN FAZLA GEREKSİNİM DUYDUĞUMUZ BİR NOKTADA İKEN BİRDEN 4CLİ YAPILIP MAAŞLARIN YARIDAN DAHA AZA DÜŞÜRLMESİ VE ORTALAMA 950 İLA 1100 TL ARASINDA DEĞİŞEN MAAŞLARIMIZLA HAYATIMIZI SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYOR OLMAMIZ BİZLERİ HER GEÇEN DAHA FAZLA ÇIKMAZA SÜRÜKLEMEKTEDİR. Kİ BU PARAYI DÖRDE BÖLDÜĞÜMÜZDE DE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİKTAR 240 LİRA GİBİ BİR ŞEYDİR.
    SAYIN BAKANIMIZ SAYIN BAŞBAKANIMIZIN HAKLI OLARAK ÖVÜNDÜĞÜ “ARTIK İMF DEN BORÇ ALAN DEĞİL İMF YE BORÇ PARA VEREN BİR ÜLKEYİZ ” İFADESİNİN BİR DİĞER İFADEYLE “ALAN EL İKEN VEREN EL OLDUK”HAKİKATİYLE BİZİM DURUMUMUZ TAM TERSİ İSTİKAMETTE OLMUŞTUR. TABİRİ CAİZSE DÜN BİZLER BULUNDUĞUMUZ İLLERDE, GEREK SİVİL YARDIM KURULUŞLARINA OLSUN GEREKSE BİREYSEL OLSUN YARDIMA MUHTAÇ İNSANLARA KARINCA KARARINCA YARDIM EDİYORDUK. YANİ SAYIN BAKANIM “VEREN EL İKEN ALAN EL” KONUMUNA DÜŞÜRÜLDÜK.
    ŞİMDİ ALLAH RIZASI İÇİN SORUYORUM SİZ OLSANIZ BU DURUM HOŞUNUZA GİDERMİ? BELEDİYELERDEKİ KADROLU İŞÇİLER DİĞER KAMU KURULUŞLARINA ÖZLÜK HAKLARIYLA GÖNDERİLİYOR VE AYRICA YÜZBİNLERC 4B Lİ KADROLU YAPILIYOR. YİNE İKTİDARA GELDİĞİNİZ İLK YILLARDA YİNE YÜZBİNLERCE İNSANA KADRO VERİLİYOR DA NEDEN BU 4C LİLER VE TEKELDEN GEÇİRİLEN 4C LİLER ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR. AÇLIK SINIRININ 1100 TL OLDUĞU ÜLKEMİZDE NEDEN BİZLER AÇLIK SINIRI DİYE İFADE EDİLEN BİR MAAŞA MAHKÛM EDİLİYORUZ. SAYIN BAŞBAKANIMIZ ÖTEKİLEŞTİRME YAPMIYORUZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ DİYOR, HZ ÖMERİN ADALETİNDEN ÖRNEKLER SUNUYOR. BENDE ÂCİZANE DİYORUM Kİ SAYIN BAKANIM LÜTFEN EMPATİ YAPINIZ. AİLEMİZİN ÇOCUKLARIMIZN BU DURUMDAN DOLAYI İSTER İSTEMEZ PSİKOLOJİLERİ BOZULDU. ÇOCUKLARIMIZ OKULLARDA ÖĞRETMENLERİ YA DA ARKADAŞLARI BABAN NE İŞ YAPIYOR YA DA NE KADAR MAAŞ ALIYOR DİYE SORULDUĞUNDAN BÜYÜK BİR ACI YAŞIYORLAR. BİRAZ ÖNCEDE DEDİĞİM GİBİ ZİRA BİZLER KADROLU VASIFLI DEVLETİN KADROLU İŞÇİLERİ İKEN VE ORTA HALLİDE OLSA BİR MAAŞA SAHİPKEN VE EN ÖNEMLİSİDE VEREN EL İKEN ŞİMDİ BUNLARIN TAM TERSİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ VE ALAN EL OLMA DURUMUNA DÜŞMENİN IZDIRABINI YAŞIYORUZ. SAYIN BAKANIM ACITASYON YAPMAKDA İSTEMİYORUZ. BUNA İHTİYACIMIZDA YOK ZATEN HER ŞEY ORTADA. BİZLERLE BİRLİKTE EMPATİ YAPMANIZI VE SOSYAL DEVLET GEREĞİ VE ADALETE VE KALKINMAYA VURGU YAPAN BİR PARTİNİN BİR BAKANI OLARAK ACİLEN BU İŞE BİR ÇÖZÜM GETİRMENİZİ RİCA EDİYORUZ. ŞİMDİYE KADAR YARALI İDİK VE KAN KAYBEDİYORDUK. YARAMIZA PANSUMAN OLMASINI UMDUĞUMUZ AİLE YARDIMIDA SÖZ VERİLMESİNE RAĞMEN BİZLERE VERİLMEDİ. DOLAYISIYLA ARTIK KAYBEDECEK KANIMIZDA KALMADI. AİLE YARDIMIYLA BİR NEBZEDE OLSA PANSUMAN YAPILACAKTI O VERİLEN SÖZ BİLE TUTULMADI. ARTIK BİZLER GERÇEKTEN TABİRİ CAİZSE CAN ÇEKİŞİYOR VE HER AY AÇIK VERİYOR HER AY BORÇLANIYORUZ. TAMAM, AYAGIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATALIMDA MAALESEF KIZSANIZDA ŞU AN Kİ HÜKÜMETİMİZ BİZ TEKEL İŞÇİLERİNİN YORGANINI BİR KALEMDE YARIDAN FAZLA KESEREK BİZLERİ BU ANLAMDA ÇIPLAK BIRAKTI.
    YORGANI ÜZERİMİZE HER ÇEKMEYE ÇALIŞTIĞIMIZDA GİTTİKÇE KISALDIĞINI GÖRÜYORUZ. YORGANINA GÖRE AYAGINI UZATMASI GEREKENLER HEP BİZ ALT GELİR GURUPLARIMI OLACAK? BİZİM YORGANIMIZ NE ZAMAN UZAYACAK?
    SAYIN BAKANIMIZ LÜTFEN SADECE BİZİMLE İLGİLİ DEĞİL TÜM BU ÜLKE İNSANI İÇİN HAKÇA BÖLÜŞÜMÜN YOLLARINI AÇIN ADİL PAYLAŞIMI GERÇEKLEŞTİRİN. ZİRA BU KONU TERÖR SORUNU KADAR CİDDİ BİR SORUNDUR.
    SAYIN BAKANIMIZ YAZIMIN UZUN OLDUĞUNUN FARKINDAYIM ANCAK YİNEDE OKUYACAGINIZI UMARAK SİZE TEKRAR TÜM 4C LİLER TÜM ASGARİ ÜCRETLİLER VE TÜM ALT GELİR GURUPLARI ADINA SESLENİYORUM. ADALET VE KALKINMANIN BİZLEREDE YANSIMASINI TALEP EDİYORUM. 21. YÜZYILDA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYENİN GÜÇLÜ BİR FERDİ OLMAK HER VATANDAŞIMIZIN HAKKIDIR. BU HAKKI KALEMİ ELİNDE TUTANLAR, KARAR VERME MAKAMINDA BULUNANLAR OLARAK SİZ VERECEKSİNİZ.
    AKSİ TAKDİRDE İSMİ ADALET VE KALKINMA OLAN BİR PARTİNİN ÜLKEYİ YÖNETME SORUMLULUĞUNUN HESABINI HAK DÜNYADA VEREMEZSİNİZ.
    SAYGILARIMLA
    BİR 4C Lİ

Yorumlar kapatıldı.